Geschiedenis

Vakantiewoningen t-dorp is een pand in het Brugse Ommeland (Meetkerke) met wortels tot in de Middeleeuwen. Van Afspanning, Handelshuis, Herberg, Gemeentehuis, Kazerne tot Vakantiewoningen.

Het rustige Middeleeuwse Matkerke, het huidige Meetkerke, ligt aan de bovenloop van de Blankenbergse Vaart de Middeleeuwse Vertinghe, later de Ede genoemd. Deze vaart, nog altijd gecatalogeerd als bevaarbaar, vervoerde menig pakketten rijshout en bouwmateriaal ter verdediging van de kustlijn, levensmiddelen als tarwe en vis voor de Brugse bevolking, wol en meekrab voor de Brugse lakenindustrie. Het pand had 3 ondergrondse stapelplaatsen en een loskaai tot in het kelderverdiep waar de goederen werden gelost en geladen. Via het vaartje en de Ieperlee (nu het kanaal Brugge-Oostende) werd alles verscheept tot de Dampoort die in verbinding stond met de Brugse Reien, het Zwin en de Zwinhavens.

Het pand staat op een kruising van een vaarweg en landweg: de Blankenbergse Vaart en de Maereweg, de Middeleeuwse hoofdweg naar Oudenburg en Snellegem en de vaarweg naar Brugge en het Zwin.

De eerste benaming van het pand duikt op in 1768 als herberg Sint-Sebastiaan en bestond uit één bouwlaag met zadeldak.

In de 19de eeuw is het verbouwd tot twee bouwlagen en zadeldak zoals de huidige vorm.

In de 1ste wereldoorlog werd het pand door de Duitse bezetters opgeëist en als kazerne gebruikt voor het inkwartieren van officieren en soldaten van marinekorps Flanders onder bevel van Admiraal Ludwig von Schröder, bevelhebber van het operations gebied Brugge-Kust. De gekazerneerde manschappen hadden de taak de vliegvelden van Nieuwmunster, Houtave en Meetkerke te verdedigen en operationeel te houden. De vliegvelden hadden tot doel de installaties van de U-boten in de achterhaven van Brugge te verdedigen tegen luchtaanvallen van de geallieerden. In 1916 werd op het domein een Duitse Mebu bunker gebouwd ter bescherming van de gekazerneerde Duitse manschappen.

Na de 1ste wereldoorlog is het pand heropgebouwd en kreeg zijn vorige functie van herberg en hoeve terug.

Tijdens de 2de wereldoorlog kreeg het opnieuw de functie van kazerne. Ditmaal voor de Duitse soldaten die de Atlantic Wall tussen De Haan en Vosseslag moesten verdedigen. Opnieuw werd gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur en de bunker op het domein.

Tot de jaren 60 van de vorige eeuw was het gemeentehuis van Meetkerke gevestigd in het pand.

De bunker is in 2016 gerestaureerd en in het geheel van het vakantiewoningenproject geïntegreerd.